Actieradius elektrische auto: wat is het?

  • Overal laden in België
  • 250.000+ laadpunten in Europa
  • Handige Travelcard app
  • 100% dekking in BeNeLux
Laadpas aanvragen
Travelcard

Elektrische auto’s worden steeds populairder en door elektrisch te rijden, kunnen we wat terugdoen voor het milieu. Toch zijn er nog veel vragen over het rijbereik van elektrische auto’s, want hoe ver kun je nu eigenlijk rijden tot je weer moet laden?

Elektrische auto: rijbereik

Het rijbereik van een elektrische auto heeft te maken met de actieradius. De actieradius is de afstand die je af kunt leggen voordat de volle accu leeg is. Een elektrische auto heeft namelijk geen brandstofmotor, wat betekent dat er geen alternatief is als de accu leeg is. De actieradius verschilt per auto en is afhankelijk van twee factoren: het verbruik van je auto en de capaciteit van de accu.

 

Waar bij diesel- of benzineauto’s gesproken wordt over het literverbruik per honderd kilometer, wordt er bij elektrische auto’s gesproken over het aantal kilowattuur (kWh) per honderd kilometer. Heb je een zware auto? Dan verbruik je meer elektriciteit per honderd kilometer dan met een kleine auto. Daarnaast hebben je rijstijl, de verwarming en de airconditioning ook invloed op het verbruik van je auto.

 

De hoeveelheid energie die opgeslagen kan worden, is de capaciteit van je accu. Hoe groter de accu, hoe meer energie er opgeslagen kan worden en dus hoe groter de capaciteit van de accu is. Natuurlijk moet er ook ruimte zijn in de auto voor een grote accu. Een kleine auto heeft minder ruimte voor een accu dan een grote auto. Door de ontwikkeling van nieuwe accutechnieken is het tegenwoordig steeds vaker mogelijk om de capaciteit van de accu te vergroten, zonder dat de accu in formaat toeneemt.

 

Bovendien hebben weersomstandigheden ook invloed op accucapaciteit en dus de actieradius. Is het heel koud? Dan zal je accu sneller leeg zijn. Dit komt omdat batterijen in het algemeen minder goed werken bij lage temperaturen en omdat er meer gebruik gemaakt wordt van de verwarming in de auto.

Elektrische auto met grootste actieradius

Het aantal elektrische auto’s op de weg neemt elk jaar toe. Hetzelfde geldt voor de actieradius van elektrische auto’s: door de continue ontwikkelingen en optimalisaties, wordt de actieradius steeds groter. In de top drie elektrische auto’s met de grootste actieradius staan allemaal Tesla auto’s, met een rijbereik van bijna 800 kilometer als grootste actieradius. Met merk Mercedes volgt vlak achter Tesla. De Mercedes EQS-serie heeft een rijbereik van 770 kilometer. BMW en Ford leveren auto’s met een actieradius van respectievelijk 630 en 610 kilometer.

 

Met de Travelcard laadpas kun je op meer dan 250.000 plekken in Europa laden, ongeacht de actieradius van je auto. Daarnaast kun je de laadpas ook gebruiken als tankkaart en om tolwegen te betalen. Met één laadpas kun je zorgeloos door heel Europa rijden!

Rijbereik elektrische wagens

Of je nu je dagelijkse boodschappen doet en kinderen van school haalt of lange afstanden af wilt leggen met een elektrische auto, tegenwoordig is er een geschikte elektrische wagen voor elk doel.

Ben je onderweg en moet je onverwachts toch bijladen om op je eindbestemming te komen? Met de Travelcard app krijg je eenvoudig inzicht in alle beschikbare laadpalen binnen Europa, waardoor je precies weet wanneer je kunt laden. Bovendien geeft de app inzicht in de laadsnelheid van de laadpaal en de kosten van het oplaadpunt.