De voordelen van een laadpaal thuis

  • Overal laden in België
  • 250.000+ laadpunten in Europa
  • Handige Travelcard app
  • 100% dekking in BeNeLux
Laadpas aanvragen
Travelcard

Als je de trotse eigenaar bent van een elektrische auto, dan is het fijn om deze ook thuis op te kunnen laden. Een eigen oplaadpunt aan huis scheelt niet alleen in de kosten, het is ook nog eens heel handig. Wij helpen je graag bij de keuze voor een eigen laadpaal en geven je tips waar je op moet letten bij de aanschaf.

Eigen laadpaal: elektrische auto thuis opladen

Net als elk ander voertuig, heeft een elektrische auto nieuwe energie nodig om te kunnen blijven rijden. Het aantal oplaadpunten langs de weg groeit elke dag verder, waardoor je onderweg bijna overal je auto op kunt laden. Als je thuis je elektrische auto op wilt laden, heb je een laadpaal nodig. Natuurlijk kun je de auto ook opladen via het stopcontact, maar dit duurt erg lang door de capaciteit van het stopcontact. Daarnaast kan het onveilige scenario’s opleveren, aangezien je gebruik maakt van de maximale capaciteit van de stroomvoorziening. Hierdoor kan het ook zijn dat je andere elektrische apparaten niet kan gebruiken als je je elektrische auto oplaadt via het stopcontact.

 

Een eigen oplaadpunt is een veilige en eenvoudige manier om je auto op te laden. Het enige wat je hoeft te doen is de laadkabel in de contactpunten van de laadpaal en je auto te stoppen. Vervolgens scan je jouw laadpas en je auto wordt opgeladen. Is je auto helemaal opgeladen? Dan scan je de laadpas nog een keer om de laadkabel los te kunnen maken.

Een laadpaal thuis: installatie

Om een laadpaal bij huis te kunnen plaatsen, moet jouw woning over een 3-fase aansluiting beschikken. Beschikt jouw woning niet over een 3-fase aansluiting? Dan kan de huidige aansluiting bijna altijd omgebouwd worden tot een 3-fase aansluiting. Om hier zeker van te zijn, is het verstandig om contact op te nemen met je netbeheerder. Deze kan je ook vertellen of er kosten aan verbonden zijn en zo ja, wat deze kosten zijn.

 

Er zijn twee soorten oplaadpunten waar je uit kunt kiezen, namelijk een laadpaal of een wallbox. Een wallbox is een oplaadkast voor aan de muur. Afhankelijk van het merk laadpunt, het vermogen en de eventuele aanleg van bekabeling, komen de kosten voor het plaatsen van een nieuw oplaadpunt tussen de €500 en €1500 te liggen. Houd daarnaast ook rekening met eventuele installatiekosten. Om een laadpaal te vinden die aan al jouw wensen voldoet, is het verstandig om onderzoek te doen naar de verschillende modellen. Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar, zoals Allego, New Motion en EV-box.

Oplaadtijden elektrische auto

Er zijn verschillende soorten oplaadpalen. De laadtijd van je auto is afhankelijk van het soort laadpaal en het laadvermogen van je auto. Stopcontacten in huis leveren een vermogen van 2,3 kW. Heb je een 50 kW accu in je auto? Dan duurt het opladen van je auto via het stopcontact dus 22 uur. Een eigen oplaadpunt kan een vermogen leveren van 3,7 kW tot 22 kW. Dit betekent dat een 50 kW accu binnen 14 tot 2,5 uur volledig opgeladen is.

Oplaadpunt elektrische auto voor onderweg

Ondanks dat je thuis je auto oplaadt, kan het voorkomen dat je tijdens een lange rit ook onderweg moet laden. Met de Travelcard app weet je altijd precies waar er oplaadpunten zijn, wat de kosten van de laadpaal zijn en welke laadsnelheid de paal heeft. Naast de meer dan 250.000 laadlocaties, kun je in de app ook alle tankstations met brandstofprijzen en parkeergarages vinden. Bovendien kun je, vanaf de registratie, alle transacties in de app bekijken.