Het opladen van je elektrische auto

  • Overal laden in België
  • 250.000+ laadpunten in Europa
  • Handige Travelcard app
  • 100% dekking in BeNeLux
Laadpas aanvragen
Travelcard

Met een elektrische auto kun je niet meer even snel tanken en je reis vervolgen, maar moet je rekening houden met een oplaadtijd. Elke elektrische auto heeft namelijk een batterij, de accu, die je moet opladen om te kunnen rijden.

 

Om een auto op te kunnen laden bij een laadpaal, heb je een oplaadkabel, een laadpaal en een laadpas nodig. Je kunt je auto bij vrijwel elk stopcontact opladen, maar hoelang het opladen duurt is afhankelijk van de capaciteit van het stroompunt. Laad je je auto op via een gewoon stopcontact? Dan duurt het ongeveer 24 uur voor je auto is volgeladen. Met een gewone laadpaal is je auto binnen 6 tot 10 uur volledig op te laden, terwijl je accu met behulp van een snellaadpaal binnen 20 tot 40 minuten tot 80% opgeladen is.

 

Het opladen zelf is zeer eenvoudig. Bekijk of de lampjes op de laadpaal groen zijn, als ze rood zijn is er namelijk een storing en kun je niet opladen. Als de lampjes groen zijn plug je de stekker van de oplaadkabel in de auto en in het oplaadpunt. Scan vervolgens je laadpas om het laden te starten. De kabel vergrendelt tijdens het laden, zodat deze niet verwijderd kan worden door andere personen. Is je auto opgeladen? Dan scan je de laadpaas nogmaals om de laadkabel weer te ontgrendelen.

Hoe kan ik oplaadpunten voor elektrische auto’s vinden?

Het kan voorkomen dat je onderweg moet bijladen om op je eindbestemming te geraken. Ongeacht of je onverwachts moet bijladen of dat je een lange afstand moet overbruggen en vooraf je route wilt plannen, met de Travelcard app weet je precies waar alle laadpunten in Europa zich bevinden. Daarnaast kun je filteren op basis van beschikbaarheid, laadsnelheid en kosten van de laadpaal. Ben je klaar met laden? Dan komt de transactie in een duidelijk overzicht te staan, zodat je precies weet hoeveel je op welk moment geladen hebt en tegen welke kosten.

Hoe werkt een publieke laadpaal?

In Europa kun je bij meer dan 250.000 laadpunten opladen met de Travelcard laadpas. Deze openbare laadpunten staan onder andere langs de weg en bij tankstations. Om gebruik te maken van een publieke laadpaal heb je een laadpas nodig. Deze laadpas is gekoppeld aan een unieke gebruiker, waardoor de stroomleverancier weet wie de stroom afneemt. Je betaalt voor het aantal kWh dat je afneemt voor het laden. Daarnaast is een laadpas noodzakelijk om de laadpaal te ontgrendelen, waardoor je ook daadwerkelijk je auto op kunt laden. Nadat je jouw auto via de laadkabel aan hebt gesloten op het laadpunt, zal de kabel vergrendelen door het scannen van je laadpas. Zo voorkom je dat andere mensen de laadkabel uit je auto kunnen halen. Als je klaar bent met laden, ontgrendel je de kabel door je pas nogmaals te scannen.

 

Ben je van plan om een laadpaal voor thuis aan te schaffen? Bekijk dan onze blog over laadpalen voor thuis.

Opladen met de Travelcard laadpas voor elektrische auto

Zoals hierboven uitgelegd heb je een laadpas nodig om een laadpaal te activeren en de laadkabel te vergrendelen tijdens het laden. Travelcard heeft het grootste netwerk laadpunten binnen Europa, inclusief alle openbare laadpunten in België. Daarnaast kan de Travelcard laadpas ook gebruikt worden om te tanken en tolwegen of vignetten mee te betalen. Elektrisch rijden is nog nooit zo makkelijk geweest met onze universele laadpas!

 

Travelcard was de eerste aanbieder van universele laadpassen in Nederland en is nu ook beschikbaar in België. Ons netwerk bestaat uit meer dan 250.000 laadpunten in heel Europa en er worden dagelijks nieuwe laadpunten toegevoegd. De laadpas kan ook gebruikt worden als tankkaart voor meer dan 55.000 tankstations.