Laadpalen voor elektrische auto's in Belgie

Travelcard

Laadpalen voor elektrische auto's in Belgie

Nu de elektrische auto snel aan terrein aan het winnen is, schieten ook bijbehorende apps, websites en overzicht pagina’s uit de grond. We helpen je graag het kaf van het koren te scheiden en leggen je hier alles uit over laadpalen, laadpassen en het gebruik van onze app en locator voor het vinden van laadpalen.

 

Laadpalen

 

Of je nu semi-elektrisch of volledig elektrisch rijdt: je auto moet regelmatig worden opgeladen. Nog niet alle elektrische voertuigen zijn geschikt om lange afstanden mee te rijden en wanneer je voor bijvoorbeeld werk veel kilometers moet maken, ontkom je eigenlijk niet aan tussentijds opladen.

 

Op steeds meer plekken in Belgie staan gelukkig openbare laadpalen elektrische auto die voor iedereen beschikbaar zijn om te gebruiken. Inmiddels zijn er verspreid over Belgie, 9,000 laadpalen, waarvan bij 470 laadstations gebruik kan worden gemaakt van snelladen.

 

Op moment van schrijven zou dit aantal zomaar alweer hoger kunnen zijn, want Belgie maakt iedere dag stappen in het uitbreiden van de laadinfrastructuur en groeit per dag. Natuurlijk kun je niet zomaar je auto aan een laadpaal hangen en verwachten dat de stroom vanzelf gaat lopen. Hiervoor heb je een zogeheten laadkaart nodig.

Laadpas

 

Met een laadpas verschaf je jezelf toegang tot de laadpalen. Dit kan een particuliere laadpaal voor je huis zijn, maar ook voor openbare oplaadstation elektrische auto kun je deze passen gebruiken. Per aanbieder verschilt het bij welke laadpaal je terecht kan. Sommige maken alle palen beschikbaar, anderen een bepaald gedeelte.

 

Met Travelcard kun je met je laadkaart vrijwel overal opladen binnen de Benelux en verspreid over Europa bij zo’n 250.000 oplaadpunten. Hoe werkt zo’n pas nu precies?

 

Op het oplaadstation elektrische auto sluit je eerst met de laadkabel je auto en de laadpaal aan, waarna je de pas (soms in sleutelhanger-vorm) aan de laadpaal aanbiedt. Je begint nu met laden. Om te stoppen bied je nogmaals de pas aan. Voor ‘normaal’ opladen gebruik je je eigen laadkabel. Voor snelladen maak je gebruik van de kabel die bij de laadpaal zit. Omdat het vermogen hoger ligt zijn hier speciale kabels voor nodig, soms met een geïntegreerd koelsysteem.

 

De laadkaart kun je ook gebruiken bij je privé-oplaadpunt. Het handige hieraan is dat alle kosten die je maakt op één plek verzameld worden en je geen omkijken hebt naar facturatie en eventuele declaraties. De kaart kan zelfs gebruikt worden voor betalingen van tolwegen.

 

De laadsnelheid varieert van 20 minuten tot 80% opladen bij een snellaadpaal, tot zo’n 6 tot 10 uur bij een privé laadpaal. De kosten voor het laden bij een snellaadpaal zijn uiteraard wel hoger.

 

Laadpaal Locator

 

 

Bij Travelcard heb je met behulp van de Locator in no-time een overzicht van alle laadpalen in je buurt, de kosten en eventuele snellaadpalen wanneer dit nodig is.

 

Op een kaart staat aangegeven waar de oplaadpalen Nederland zich bevinden en met filters kun je aangeven of je bijvoorbeeld een snellaadpaal zoekt, een paal langs de snelweg en bij een al dan niet onbemand tank/laadstation. Ideaal als je onderweg bent en onverwacht moet laden. Op zo’n moment wil je al helemaal geen overbodige kilometers maken op zoek naar een laadpaal. De Locator helpt je hierbij en zet alle mogelijkheden en prijzen voor je bij elkaar.

 

Handige app

 

 

De Locator werkt nog beter in combinatie met de handige Travelcard App. De app is gratis te downloaden voor leden van Travelcard en na de download log je gemakkelijk in met je kenteken en de laatste 4 cijfers van je kaartnummer. Eenmaal in de app kun je alle mogelijkheden met jouw kaart bekijken.

 

Zo kun je meteen naar de Locator gaan, die behalve laadpalen ook de aanwezigheid van parkeergarages en openbaar vervoer aangeeft. Bovendien kun je de brandstofprijzen vergelijken in de app en zo de goedkoopste uitkiezen. Met de filters kun je dus ook snellaadpunten zoeken en ook op dat moment beschikbare punten. Dat scheelt weer eventueel wachten.

 

De app geeft ook alle gemaakte transacties weer, voor een goed overzicht over de kosten die je maakt tijdens het rijden en dan met name tijdens het laden.

 

Tot slot kun je de app ook instellen op het zoeken naar stroom, brandstof of beiden. Dit is natuurlijk handig als je een semi-elektrische auto rijdt, of gebruik maakt van verschillende auto’s.

 

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over de mogelijkheden van oplaadpalen Nederland en Europa en van de Travelcard laadpas, de app en de Locator.