praktische tips om geld te besparen met een tankpas

Travelcard

Wie dagdroomt dat je overal hetzelfde bedrag in Nederland kwijt bent voor benzine of diesel, lijkt niet meer up-to-date te zijn met de huidige gang van zaken. Er zijn verschillende methodes om het jaarlijks prijskaartje van de autobrandstof naar beneden te duwen. Met de volgende praktische tips kan je geld besparen aan het tankstation. Het gebruik van een tankkaart is één van die opties. Nu de prijzen van brandstoffen de pan uitswingen, helpen kleine beetjes. Wie wil immers niet zo voordelig mogelijk van A naar B rijden. Het geld besparen van een tankkaart in een notendop uitgelegd.

 

 

Wat is een tankkaart eigenlijk?

Een tankkaart of brandstofpas is een betaalmethode voor het kopen van benzine, diesel en ook andere brandstof gerelateerde producten. Meestal biedt deze kaart een meerwaarde voor een zelfstandige en een KMO-er. De maandelijkse betaling word verwerkt door Travelcard. De tankkaart dient niet alleen voor brandstoffen, maar wordt ook gebruikt voor andere onkosten. Een tankkaart geeft ook telkens een uitgebreide rapportage weer van het verbruik. Je kan zelfs real-time rapporten makkelijk in de Travelcard app zien. Op deze manier blijf je meteen op de hoogte van alle zakelijke geldtransacties.

 

 

Wanneer geef je de voorkeur aan een pas om te tanken?

Een tankkaart biedt vooral een meerwaarde wanneer je zakelijk met een voertuig rijdt. Fiscaal kan je het BTW bedrag terugvragen. Dit is iets wat niet mogelijk is bij een particulier. Daarnaast is het voor werknemers die gebruik maken van een “auto van de zaak” een leuke meevaller zodat medewerkers niet hoeven te declareren.

 

 

De meest belangrijke voordelen van een tankkaart

Tankkaart aanbieders zorgen voor heel veel voordelen bij het gebruik ervan. Dit zijn de meest belangrijke:

  • Een eenvoudig factuuroverzicht

Autokosten vanuit zakelijk oogpunt zijn in Belgie fiscaal aftrekbaar. Bij een controle moet je die kosten zwart op wit kunnen aantonen. Dit zorgt voor heel wat administratieve rompslomp. Het is één van de hoofdredenen waarom zoveel zelfstandige en KMO-ers beroep doen op de aanbieders van tankkaarten. Ze nemen maandelijks heel wat administratietijd uit handen en je bent er zeker van als ondernemer dat je geen BTW aftrek gaat missen.

  • Een maandelijks overzicht van het verbruik

Door de rapportages, die je maandelijks netjes ontvangt, beschik je over een duidelijk overzicht van het maandelijks brandstofgebruik. Je kan in één oogopslag navlooien hoeveel jij of de werknemers gaan tanken en waar ze een tankstation bezoeken. Het helpt je bijvoorbeeld om de goedkoopste tankstations uit te kiezen.

  • Bonnen behoren tot de voltooid verleden tijd

Het kwijtraken van bonnetjes behoort tot de voltooid verleden tijd. Bovendien kan de kilometerstand worden bijgehouden. Zo beperk je heel veel administratietijd.

 

 

Praktische tips: geld besparen met tankkaarten

 

  • Tip #1. Vermijd tanken op de snelweg

Het is een publiek geheim dat tanken op de snelweg 10 tot 15 procent duurder is dan een tankstation bij jou om de hoek. Heel weinig bestuurders zien het zitten om even de snelweg te verlaten om even goedkoper te gaan tanken. Nochtans scheelt zich dit vaak een hele slok op een borrel. Het prijsverschil kan soms tot 18 euro voor een volle tank oplopen. Om te weten te komen waar het dichtgelegen pompstation ligt, kan je altijd Google Maps raadplegen met het sleutelwoord ‘benzinestation’. Op die manier weet je meteen of je nu ver verwijderd bent van een tankstation. Heel vaak liggen de tankstations op een steenworp van een snelweg verwijderd. Als je op vakantie bent kan je het nuttige met het aangename combineren door een rustpauze in te lassen.

  • Tip #2. De prijzen liggen lager in de ochtend en op zaterdag

Geld besparen met tanken kan je doen door het tijdstip in het oog te houden. Zo toont een recent uitgevoerd onderzoek van ANWB dat tankstations op verschillende tijdstippen kortingen geven. Uit die gegevens blijkt dat tankstations in het algemeen in het begin van de week geen discountprijzen hanteren. De hoogste afslag krijg je op zaterdag. Een ander nieuw fenomeen is “dynamic pricing”, dat overgewaaid komt vanuit Duitsland. Gedurende de hele week zijn de tankprijzen verschillend. Het is een marketing strategie om de concurrentie de pas af te snijden en de consumenten naar de benzinepomp te lokken met een prijs die lager ligt dan normaal. Het idee dat er achter zit is dat tankstations tijdens kalmere periodes van de dag meer klanten aantrekken. Het grootste prijsvoordeel bereik je wanneer je tankt tussen 3 en 6 uur ’s ochtends. Neem de proef op de som en je zal merken dat er wel degelijk een prijsverschil is tussen de ochtend en de avondlijke uren.

  • Tip #3. Het aanhouden van een constante snelheid

Geld besparen kan ook door je rijstijl aan te passen. Het is algemeen geweten dat je meer brandstof verbruikt als je optrekt met de wagen dan wanneer je een constante snelheid aanhoudt. Zo is het beter dat je in een file langzaam rijdt en pas later afremt, dan steeds te moeten optrekken en weer te remmen. Als je dan toch moet optrekken, doe het dan rustig aan en zorg niet dat je het evenbeeld van Formule 1 berijder wil nastreven. Een andere besparing kan je zelf regelen door op tijd te schakelen naar een volgende versnelling. Hou bovendien rekening dat een koude motor meer verbruikt dan een warme motor die al enkele kilometers achter de rug heeft. Het brandstofverbruik loopt drastisch terug als je bovenstaande regels gaat toepassen. Zo ga je zeker en vast geld besparen op je tankbeurtkaart.

  • Tip #4. Een vieze auto verhoogt het tankbezoek

Een vuil en smerig voertuig gaat minder aerodynamisch door het verkeer dan een schone vierwieler. Het gaat sowieso zijn rechtstreekse weerslag hebben op de hoeveelheid aan tankbeurten. Wie zuiniger met zijn auto freewheelt, zal merken dat de prijzen per kilometer naar beneden duiken. Verkeersexperts hebben op een wetenschappelijke manier bewezen dat een vunzige personenwagen tot plus minus 10 procent meer brandstof verbruikt omwille ranzige viezigheid in de auto dan een mooie zuivere wagen. Bij een autotest in Scandinavië reed een autojournalist met een schone wagen 11 kilometer meer dan een niet opgeruimde auto. Om maar te zeggen dat een mooie, cleane wagen wel degelijk invloed heeft op het tankverbruik. Geef daarom regelmatig je wagen een extra wasbeurt.

 

 

Maak gebruik van de Travelcard app

Na deze bovenstaande verrassende tips, mag je sowieso niet de Travelcard app vergeten. Hiermee kan je de plaats van een dichtstbijzijnde brandstofstation zoeken, maar ook de goedkoopste tankstations in je buurt terugvinden. De prijsverschillen van benzinestations in Belgie  kunnen wel schommelen tot rond de 22 eurocent per liter brandstof.