Snellader: auto opladen

  • Overal laden in België
  • 250.000+ laadpunten in Europa
  • Handige Travelcard app
  • 100% dekking in BeNeLux
Laadpas aanvragen
Travelcard

Het aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s neemt in een snel tempo toe. Je kunt je auto thuis opladen, op werk en zelfs onderweg. Als je je auto onderweg oplaadt, dan maak je gebruik van publieke laadpalen. Er zijn twee soorten openbare laadpunten, namelijk ‘gewone’ oplaadpunten en snelladers. Door het hoge vermogen van een snellader, kun je je auto binnen 20 tot 40 minuten tot 80% opladen.

Hoe werkt een snellaadpaal?

De naam zegt het al: met een snellaadpaal kun je je auto snel opladen. Oplaadpunten waar je kunt snelladen zijn in principe alleen te vinden langs snelwegen. In tegenstelling tot ‘gewone’ laadpunten, blijf je bij snelladers in de buurt van je auto zodat je snel weer weg kunt.

 

De capaciteit van een laadpunt wordt aangegeven in kWh. Bij een snellaadpaal gaat er meer stroom door de paal heen, waardoor zij een hoog vermogen, tot 350 kW, bieden. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je auto weer volgeladen is. Het kan zijn dat je een andere stekker met een dikkere stroomkabel nodig hebt voor een snellader. Bij de snelladers zitten de aansluitingen dan ook vaak vast aan de laders, zodat je veilig kunt laden. Let op: niet elke auto is geschikt voor snelladen. Kijk vooraf in het instructieboekje om zeker te zijn van de oplaadpunten die je voor jouw auto kunt gebruiken.

 

Het opladen via een snellader werkt hetzelfde als via een ‘gewone’ laadpaal, namelijk met een laadpas. Omdat een snellader meer vraagt van een accu, kan het zijn dat de capaciteit van je accu terugloopt als je vaak gebruik maakt van een snellader. Daarnaast zal je auto minder snel opladen wanneer je accu voller raakt, een auto laadt namelijk het snelst als hij helemaal leeg is. Probeer dan ook om je auto niet verder op te laden dan 80% met behulp van een snellader.

Waar kan ik snelladers voor elektrische auto’s vinden?

Als je onderweg moet laden of tijdens een lange rit gebruik wilt maken van een snellader, kun je met de Travelcard app gemakkelijk beschikbare laadpunten opzoeken. De travelcard app laat alle meer dan 250.000 aangesloten laadpunten in heel Europa zien en biedt de mogelijkheid om te filteren op snelladers. Daarnaast kun je filteren op prijs, locatie, beschikbaarheid en worden alle transacties overzichtelijk weergegeven.