De toekomst van EV; wat kun je verwachten?

Travelcard

De toekomst van EV; wat kun je verwachten?

De elektrische auto is niet meer weg te denken in het aanbod van voertuigen. Het aantal elektrische modellen stijgt gestaag en er wordt steeds meer interesse in gecreëerd. Onder andere de overheid stimuleert elektrisch rijden, vanwege zijn milieuvriendelijke aspect, waardoor de EV een positieve toekomst tegemoet gaat. Wat zijn echter de verwachte ontwikkelingen voor de elektrische auto in de toekomst? Hoe zal de overheid de toekomst van EV beïnvloeden en op welke manier wordt elektrisch rijden in deze tijd vormgegeven?

 

EV op dit moment

De laatste jaren is de vraag naar elektrische auto’s enorm gestegen. In 2020 vond er bijvoorbeeld een verdubbeling plaats van het aantal elektrische auto’s in vergelijking met 2019. De totale hoeveelheid elektrische auto’s staat staat in Nederland nu op ongeveer 145.000. Dit komt door het uitgebreidere aanbod, de voordeligere prijsklassen en de aanschafsubsidie. Tevens is de gemiddelde actieradius sterk toegenomen en zijn de totale gebruikskosten vergelijkbaar of zelfs lager dan een brandstofauto. Overigens is voor je auto opladen het aantal laadpalen en snelladers enorm vergroot.

 

EV in de toekomst

Er komen desondanks steeds meer elektrische modellen bij en ook zullen er steeds meer tweedehands auto’s van dit segment op de markt komen. Dit maakt elektrisch rijden betaalbaarder en aantrekkelijker voor een grotere doelgroep. Ook op gebruikte exemplaren kan namelijk een aanschafsubsidie aangevraagd worden.

 

Klimaatakkoord

In het Klimaatakkoord is met alle EU-landen afgesproken dat vanaf 2030 alle nieuw gekochte auto’s op elektriciteit moeten rijden. Sommigen geloven dat deze deadline zelfs nog eerder gehaald kan worden.

 

De plannen van grote automerken

Met de plannen uit het Klimaatakkoord denken grote automerken na over hun bijdrage. Nu steeds meer mensen elektrisch gaan rijden, is er veel winst te behalen voor automerken door in deze markt snel op te treden.

  1. Ford

Het moederbedrijf van Ford, Volvo, richt zich op een deels elektrische aandrijflijn om de overstap naar volledig elektrische auto’s te kunnen maken in 2030. Ze breiden tot 2026 hun aanbod van plug-in hybrides uit, waarbij ze ook volledig elektrische auto’s in hun showroom willen hebben staan. De Mustang Mach-E is een voorbeeld van zo’n model, waarnaast Ford vanaf 2023 met een kleinere BEV komt. Dit aanbod moet de EV voor een grotere doelgroep beschikbaar maken.

  1. Hyundai

Dit Zuid-Koreaanse automerk wil ook stappen zetten binnen het elektrisch rijden. Hiervoor zijn al modellen als de Kona Electric en de e-Niro voor uitgebracht. Ook zustermerk Kia heeft met de Kia EV6 zijn intreden in het elektrisch rijden gemaakt. Dit is een auto op E-GMP-basis, wat een baanbrekend modulair platform is voor elektrische auto’s. Wereldwijd belooft Hyundai overigens 12 elektrische modellen in 2025, waaronder in ieder geval drie volledig elektrische voertuigen. Daarnaast wil het merk vanaf 2030 elk jaar 700.000 waterstofauto’s produceren. In 2040 wil Hyundai enkel nog elektrische auto’s leveren.

  1. Jaguar

Jaguar laat er ook geen gras over groeien en wil per 2025 al geen nieuwe auto’s met brandstofmotor meer op de markt brengen. De I-Pace laat deze ambities zien, maar de verdere ontwikkelingen zijn nog onduidelijk.

  1. Renault

Renault heeft nog geen concreet jaar genoemd waarin al haar modellen elektrisch moeten zijn. Er liggen wel tal van nieuwe elektrische modellen op de plank, waaronder negen volledig elektrische exemplaren. Een voorbeeld hiervan is de retro Renault 5.

  1. Toyota

Toyota was er vroeg bij in haar hybride aandrijflijnen, maar is nog wat traag in het produceren van puur elektrische auto’s. Om hier verandering in te brengen, werkt het automerk aan het e-TNGA-platform. Hierbij introduceren ze een middelgrote SUV, de Toyota SUV Teaser. Daarnaast komen er vóór 2030 nog zes EV’s in verschillende soorten bij, waaronder een compacte cross-over, een mini-MPV, een grote SUV en een compacte hatchback.

  1. Volkswagen

De Volkswagen Group is er vroeg bij met volledig elektrische auto’s, maar stelt voor de lange termijn voorzichtige doelen. In 2030 moet 70 procent van haar auto’s volledig elektrisch zijn en er komen opvolgers van bekende namen, zoals de Golf en de Polo. Het automerk wacht wat langer dan andere merken voordat zij overstapt op een volledig elektrisch aanbod.

  1. Volvo

Volvo is tevens ambitieus over een overstap naar puur elektrische auto’s in de showroom. Dit moet rond 2030 gerealiseerd worden, waarbij het aanbod enkel nog uit BEV’s zal bestaan. Onlangs onthulde het merk de C40 Recharge als volledig elektrisch model, waarbij de komende jaren nog meer zullen volgen. Zo zullen de XC40 en C40 geïntroduceerd worden. Deze auto’s maken vermoedelijk gebruik van een nieuw platform, het modulaire EV-platform SEA, ontwikkeld door Geely.

 

Hoe de toekomst van EV vormgegeven gaat worden, is nog niet helemaal duidelijk. Echter, dát de toekomst van autorijden draait om elektrisch rijden, staat vast. Met de Travelcard laadpas ben je voorbereid op de toekomst. Met de Travelcard kun je laden door heel Europa. Rij je nu nog op fossiele brandstoffen of gebruik je een hybride? Met de Travelcard tankkaart kun je ook tanken bij alle grote tankstations.