Met elektrische auto op vakantie

  • Overal laden in België
  • 250.000+ laadpunten in Europa
  • Handige Travelcard app
  • 100% dekking in BeNeLux
Laadpas aanvragen
Travelcard

Of je nu in eigen land op vakantie gaat of een prachtige bestemming in het buitenland uitzoekt, met de auto op vakantie kent vele voordelen. Zo kun je onder andere zoveel bagage meenemen als je wilt, kun je je eigen reis bepalen en ben je op je vakantiebestemming niet afhankelijk van ander vervoer.

Elektrisch rijden op vakantie?

Met een elektrische auto op vakantie gaan, vergt een andere voorbereiding dan het op reis gaan met een ‘gewone’ auto.

 

In Nederland en België hebben wij een groot aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s, sterker nog: in Nederland en België hebben wij de grootste concentratie aan laadpunten. Ongeveer een kwart van alle laadpalen in Europa, staan in Nederland en België. Het aantal beschikbare laadpunten voor elektrische auto’s verschilt sterk per land, waardoor het verstandig is om onderzoek te doen naar het aantal oplaadpunten onderweg en op je vakantiebestemming. Ga je op vakantie naar het buitenland? Met onze handige laadpalen app kun je eenvoudig zien hoeveel beschikbare laadpalen er zijn op jouw route.

Elektrische auto opladen in het buitenland

Een elektrische auto moet, afhankelijk van de actieradius, elke twee tot drie uur opgeladen worden. Door deze laadstop te combineren met je rustpauze, verlies je geen reistijd en ga je weer ontspannen op weg.

 

De kosten voor het laden van je elektrische auto verschillen per laadpunt. In de Travelcard app kun je niet alleen zien welke laadpunten er onderweg zijn, maar ook wat de prijs en de laadsnelheid van deze laadpalen zijn.

 

De tijdsduur van een laadstop is afhankelijk van het type laadpaal en de huidige hoeveelheid stroom in je accu. Hoe leger je accu is, hoe sneller deze op zal laden. Om een beeld te geven van de laadtijden, hebben wij hieronder een voorbeeld uitgewerkt.

Voorbeeld: bekijk hieronder de hoeveelheid toegevoegde range na 20 minuten laden, per verschillende laadsnelheden*. We gaan ervan uit dat je met 1Kwh 5 km kunt rijden.

 

Laadsnelheid* Extra range na 20 minuten laden**
50kw 75km
100kw 150km
150 kw 225km
250kw 375km
350kw 525km

 

*Niet alle auto’s ondersteunen alle laadsnelheden. Op moment van schrijven is 100 tot 150kw gangbaar.
** uitgaande van laden op maximale snelheid. Deze zal alleen behaald worden bij relatief lege accu of hogere capaciteit van de auto dan het laadpunt.

 

Kom je onderweg geen laadpaal tegen? Geen paniek! Een elektrische auto kan namelijk altijd en overal opgeladen worden. Bij zo goed als alle auto’s wordt er een aparte stekker meegeleverd voor het laden direct uit het stopcontact. Neem voor de zekerheid een verlengsnoer mee, zodat je in geval van nood altijd en overal je auto op kunt laden. Wanneer je je auto oplaadt via een gewoon stopcontact, zal het laden langer duren door de lagere laadsnelheid van 2.3kw per uur. Houd er daarom rekening mee dat het laden van 50kw via het stopcontact ruim 21 uur duurt.

 

Afhankelijk van je eindbestemming, kan het zijn dat je een ander type laadstekker mee moet nemen. Tegenwoordig is de Type 2-stekker door de Europese Unie aangewezen als standaard Europese stekker. In Italië en Frankrijk was tot deze beslissing de Type 3-stekker de standaard variant, waardoor je deze bij vele laadpunten ook nog ziet hangen. De stekkers zijn over het algemeen allemaal vervangen met Type 2-stekkers, maar het is handig om op je vakantie naar één van deze twee landen voor de zekerheid een Type 3-stekker mee te nemen.

Op reis met elektrische wagen, ja dat kan!

Op vakantie met een elektrische auto, in zowel het binnenland als het buitenland, is naar onze mening heel goed te doen! Omdat er niet in elk land evenveel laadpunten zijn als in Nederland, adviseren wij je wel om voor vertrek je reis te plannen. Zo weet je precies waar je kunt stoppen om je auto op te laden. Omdat Travelcard een laadnetwerk door heel Europa heeft, hoef je niet van tevoren verschillende laadpassen aan te vragen voor het buitenland.

 

Met de Travelcard laadpas kun je op meer dan 250.000 plekken in Europa laden. In onze laadpalen app kun je de laadpunten filteren op basis van beschikbaarheid en laadsnelheid. Zo kun je in heel Europa een laadpaal vinden waar je kunt opladen! Heeft u een plug-in hybride? Dan kunt u met onze combinatie kaart zowel laden als tanken.